JAVA ‘ da DEĞİŞKENLER

Değişkenler programlamanın temel yapısını oluşturmaktadır ve tüm programa dillerinde kullanılan bir yapıdır. Değişkenler sayesinde program içinde yaptığımız işlemleri hafızada tutar ve gerektiği yerlerde kullanırız. Değişkenleri 4 özelliği bulunur : veri tipi, isim, değer ve adres.

Java dilinde global değişken yoktur. Her değişken bir sınıf içinde ya da sınıftaki bir blok içinde tanımlıdır. Sınıf içinde tanımlı olanlar tanımlandığı sınıfın bir öğesi ( class member) olur.

VERİ TİPİ NEDİR?

Veri tipi (data type), bir programlama dilinde veya bilgisayar biliminde kullanılan değerlerin türünü belirten kavramdır. Bir programda farklı veri tipleriyle işlem yapmamız gerekebilir. Örneğin tamsayılar (integer) , kesirli sayılar (float), karakterler (characters), metinler (strings), mantıksal değerler (boolean) aklımıza ilk gelen veri tipleridir.

Java dilinde veri tiplerini üç ana gruba ayırabiliriz.

  1. İLKEL TİPLER (PRIMITIVE) – byte, short, int, long, char
  2. REFERANS TİPLER – class, interface, array, enum, string
  3. NULL VERİ TİPİ – null

İLKEL TİPLER (PRIMITIVE): Tek bir sayı veya tek bir karakter gibi basit veriler için kullanılır.

REFERANS TİPLER: Değer tiplerinden farklı olarak veri yerine verinin tutulduğu adresi tutar.

NULL VERİ TİPİ: Bu değer, tek bir değere , boş değere sahip olan veri tipidir.

Farklı veri tiplerinin büyüklükleri (bellekte kaplayacağı bit sayısı) de alabileceği değer aralıkları da birbirinden farklıdır. Aşağıdaki tabloda bunu açıkça görebiliriz.

Veri tipleriyle yapabileceğimiz işlemler de farklıdır. Örneğin Sayılarla dört işlem yapabiliriz ama metinlerle yapamayız. Bu yüzden Java ve başka bazı diller verileri tiplere ayırır ve değişken tanımlarken onun hangi tip veriyi tutacağını belirtir. Böylece, ana bellekte o değişkene yetecek bir yer ayırır ve o veri tipine uygun işlemlerin yapılmasına izin verir.

DEĞİŞKENLER NASIL BİLDİRİLİR?

Bir değişkeni bildirmek için o değişkenin veri tipini ve ismini belirtmemiz gerekir.

Final nitelemli bir değişken Java’da bir sabit (constant) yerine geçer. Ve aşağıda görüldüğü şekilde bildirilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top